Kierunek: północny-wschód!
Nasza kulinarna podróż objęła tym razem północno-wschodnią część Niemiec. To właśnie tam w regionach: Meklemburgia-Pomorze Przednie czy też Szlezwik-Holsztyn przez cały rok można zajadać się świeżymi, morskimi rybami.
Jeśli wasza wizyta w północno-wschodnich Niemczech przypadnie na początek lata będziecie mogli spróbować śledzi Matjes. To inaczej śledzie dziewicze, przed pierwszym tarłem. Ten gatunek ryby ma smaczniejsze, bardziej miękkie i soczyste mięso. Najczęściej podawany jest w zestawie ze smażonymi ziemniaczkami. Często podaje się go w kajzerce – szczególnie jako uliczna przekąska spotykana w Hamburgu czy też Kolonii. Innymi często serwowanymi w tamtym regionie rybami są pstrąg oraz dorsz.
Marcepanowa Lubeka
Mieszkańcy Lubeki z kolei zajadają się marcepanowymi słodyczami! Miasto uważane jest nawet za europejską stolicę tego słodkiego przysmaku, mimo że prawdopodobnie wymyślono go w Turcji. Lubeka zawdzięcza tę sławę Johannowi Georgowi Niedereggerowi, który założył w niej fabrykę marcepanu. Słodycze te służą w tym regionie nie tylko do jedzenia – w Marcepanowym Salonie w Café Niederegger podziwiać można dwanaście naturalnej wielkości figur przedstawiających ważne osobistości.
Danie dnia
Typowe danie obiadowe podawane w tej części Niemiec to wołowy lub wieprzowy gulasz. Podaje się do niego suszone owoce. Inna popularna w północno-wschodniej części kraju potrawa to golonka. Serwowana oczywiście z idealnie pasującym piwem. Golonka z kapustą lub grochem puree jest zaliczana nawet do potraw narodowych. Na obiad w północno-wschodnich Niemczech podać możemy także kotlety mielone oraz tradycyjne w większości niemieckich regionów – kiełbaski.
Jajka marynowane
Do niemieckiej kuchni tamtejszego regionu zalicza się też przysmak – jajka marynowane. Nasi zachodni sąsiedzi nazywają je Soleier, czyli jajka solone. Słonawa, a zarazem korzenna marynata przenika do jajek, które po obraniu nie wymagają już żadnego doprawienia.
Północno-wschodni region Niemiec oznacza zatem kulinarną różnorodność. Świeże ryby, dania mięsne w zestawie z ziemniakami, lekkie jajeczne przekąski, a nawet słodki marcepan.
A co Wam przypadło najbardziej do gustu?
lubeka to swietne miasto, nie tylko ze wzgledu na marcepan ;))))
szkoda, ze ja zawsze wyjezdzam na poludnie niemiec…. :)))